Community: The Project

December 14, 2008 at 1:47 pm Leave a comment

De groep gemeenschap heeft een tekst geschreven over hoe en wat van samen aankopen en wonen. Een paar algemene principes van BRUTOPIA dus.

Het is vooral belangrijk voor eventuele nieuwe geïnteresseerden. Dat ze een beetje weten wat de filosofie is…

BRUTOPIA-missie

(Gezamelijk aankopen + gezamelijk wonen)

VZW BRUTOPIA is een gezamelijk woonproject in Brussel. Het is de gezamelijke zoektocht naar een toekomstige woonplaats, de aankoop, de bouw (of verbouwing) van deze woonplaats én het gezamelijk wonen op die plaats. Al de verschillende fases van het project worden gekenmerkt door een bepaalde vorm van ‘gemeen-schappelijkheid’.

Het doel is gemeenschappelijk kopen en wonen, met alle voor- en nadelen die hierbij komen – financiële, sociale enz. Het belang van het private ten opzichte van het gemeenschappelijke wordt afgewogen op het vlak van:

Ruimte: de fysieke ruimte is onderverdeeld in een privé gedeelte voor elk van de verschillende loten (de woning, het appartement zelf) en een gemeenschappelijk gedeelte dat gezamelijk wordt beheerd. Hoe uitgebreid dit gemeenschappelijk gedeelte (b.v. tuin, lift, zonnepanelen, wasplaats,…) is, hangt af van de wensen van alle leden van de vzw.

Voluntarisme: de gezamelijk aankoop en het bezit van gemeenschappelijke ruimtes impliceert de wil tot sociale omgang met de medebewoners en de bereidheid tot een vrijwillige inzet voor het beheer van het gemeenschappelijke, dit zonder binnen te dringen in de privésfeer van elk individu.

Ideologie: een woonproject is pas gemeenschappelijk als elk individu zichzelf ziet als een lid van de groep en zich ook als dusdanig engageert. Samen aankopen en wonen vraagt tijd en energie. Daar staat tegenover dat één ieder een pak voordelen krijgt zoals: de prijs, een gemeenschapsgevoel, een sociale mix, de vrijheid om een lot te verbouwen zoals hij/zij het wil, de wederzijdse hulp onder eigenaars enz… Elke individuele koper kan voor zichzelf kiezen hoe ver hij/zij wil gaan m.b.t. het vrijwillige engagement. Op basis van dit engagement wordt de aankoopprijs beïnvloed.*

Zelfbestuur: alle bewoners zijn medeverantwoordelijk voor het gebouw en de manier van samenleven en spreken een werkbare interne organisatie af (vergaderingen, werkgroepen, takenverdelingen, enquêtes enz…)

Termijn: gezamelijk aankopen en wonen is een project dat wordt gekenmerkt door steeds wijzigende noden en verwachtingen t.a.v. de inzet van de ‘gemeenschap’. Het is zo bijvoorbeeld duidelijk dat de interne organisatie tijdens de bouwfase heel anders zal zijn.


* De aankoopprijs per lot is ten eerste afhankelijk van de moment van toetreding tot het project Brutopia ; ten tweede van het aantal werkuren gepresteerd in het voordeel van de gemeenschap.

Advertisements

Entry filed under: Community.

Community: 08.12.08 Verslag / Compte-rendu AG / AV :Ordre du jour 18.12.08

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


About Us

A new way to live in the city for a group of about 80 Brutopians. A project to build together in an economical and ecological way.

Looking for a GREEN office?

Categories

Recent Posts

hits counter
December 2008
M T W T F S S
« Nov   Jan »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

%d bloggers like this: