Archi: Verslag 28/01/2010

February 10, 2010 at 4:13 pm Leave a comment

Aanwezig:

Serge Fraas
François Stekke
Bruno Benvindo
Mark Vandendries
Sarah bouvier
Jan Thiers
Verslaggever Bob De Wispelaere
Volgende vergadering 18 februari
Rappel Actie
1 De indiening van de stedenbouwkundige vergunningsaanvraag heeft tot op heden een tweetal maand vertraging opgelopen:

– één maand door het niet inrekenen van de 30 dagen die de brandweer nodig heeft om het dossier in te kijken, goed te keuren en door te sturen naar de gemeente ter vervollediging van het vergunningsdossier.

– één maand door een staking bij de brandweer waardoor deze termijn nog verder dreigt uit te lopen.

S+F dringen verder aan bij commandant Roselette. Anderzijjds kan er bij de gemeente ook worden gewezen op het grote financiële belang van de timing (maandelijks 25 huurgelden). Gezien hun eigen sympathie voor het project is het zo misschien mogelijk het dossier al verder te laten behandelen in afwachting van het preventiedossier. Kan de brandweer hiertoe geen schriftelijk princiepsakkoord bezorgen aan de gemeente?

S+F
2 De verslaggeving wordt tot aan de stichting van de burgerlijke maatschap nog opgenomen door de verschillende leden van de groep architectuur. Vanaf deze stichting verzorgen de architecten de verslaggeving. Div
3 De optie voorbeeldproject wordt best officieel tijdens de AV gecommuniceerd ter duidelijkheid.

De ca. 450.000 euro meerkost wordt door het leenvoorstel Triodos voorgeschoten in afwachting  van de subsidiëring. De reële meerkost zal uiteindelijk enkel de 4% intrest zijn die betaald wordt op dit gedeelte van de lening. Gezien deze intrest  wordt berekend op basis van de vorderingsstaten van de uitgevoerde werken, zal dit  – zeker in het begin – een minimaal bedrag zijn.

Mark heeft nog wel een reeks vragen bij het voorbeeldproject zoals het werd gedefinieerd door Daidalos (Filip Descamps). Om deze en andere vragen (bv. wat met appartement Benoit: helft passief en helft laagenergetisch) te behandelen zullen S+F opnieuw een vergadering organiseren met Filip.

S+F
4 In afwachting van de vergunning wordt er best al verder gewerkt aan een aantal zaken zonder verloren werk op te leveren:

– de metalen gevel kan verder worden onderzocht en voorgelegd worden aan de groep door een plaatsbezoek aan een voorbeeldproject dat S+F eerder reeds voorlegden.

– De zonnewering: wat zijn hier de mogelijkheden – wat zegt Filip  Descamps over deze mogelijkheden – hoe sluit dit aan op de gevel- en raamdetailleringen? Kunnen hier al principedetails van worden aangezet ter bespreking met de groep Architectuur?

– De detailaansluitingen van de balkons zijn zowel naar esthetiek van de binnentuin als naar bouwfysische kwaliteit van het gebouw, een cruciaal detail waar tot op heden weinig over geweten is; ook hier lijkt een principedetail interssant om te bespreken in de groep architectuur.

– De sfeer en het ontwerp van de binnentuin is nog onduidelijk. Bob zal een oproep doen op de AV om evt. een bijkomende werkgroep op te richten om hier verder op in te gaan.

– Over de materialen en het uitzicht van de coursives is nog weinig bekend.

S+F

S+F

S+F

Bob

5 De nutsaansluitingen werden vergeten in de raming. Om de 10% onvoorziene kosten van deze raming correct te blijven inschatten moeten dergelijjke posten verwerkt worden in een herziene raming.

Voor de tuin is er 550 m³ teelaarde voorzien. Er is geen budget inbegrepen voor aanplantingen.

Er zijn vragen naar de afwatering van de tuinzone. Wordt dit over heel de dakplaat van de parking afgevloeid via een noppenvloer bovenop de waterdichting? Hoe verlopen de afwateringshellingen op deze dakplaat en waar zijn de afwateringspunten?

FTI

(S+F)

S+F

6 Het fietsenlokaal kan evt. naar de parking verhuizen gezien er daar nog veel onverkochte plaasten zijn. Op het gelijkvloers werd 59 m² (59 x 1700 = 100300 euro) voorzien, in de kelder zou er 77 m² kunnen worden vrijgemaakt (77 = 4 plaatsen = 4 x 25000 = 100000 euro). Het komt dus voordeliger uit deze ruimte op het gelijkvloers te verkopen. Een daglichttoetreding in deze ondergrondse fietsenruimte via een raamje bovenaan zou aangenaam zijn.

Moet dit aangepast worden op de plannen van de stedenbouwkundige aanvraag?

7 LDC forum lijkt beter in de plannen van Brutopia te passen dan G. Chapelle. Het aansluiten van het jeugdhuis op een deel van het gebouwvolume van Brutopia is een bouwfysisch en ruimtelijk complexe moeilijkheid die best vermeden wordt. WG commericeel
8 Sarah heeft een affichevoorstel met tweetalige tekst die bij Pantherprint kan worden afgedrukt op een doek van 6 x 4,5 m voor 700 euro (zonder kader). De werkgroep logistiek bekijkt hoe dit ter plaatse kan worden opgehangen. WG logistiek
9 De bijkomende subsidies van de passiefwoningen worden deels gebruikt om de meerkost van de driedubbele beglazing te betalen, maar dient ook gedeeltelijk om de globale meerkost van het voorbeeldproject te compenseren. Enkel de premie van het BIM (IBGE) is hiervoor niet voldoende.
10 Mark vraagt naar de mogelijkheden om een kachel in de appartementen te integreren. Dit lijkt op het eerste zicht niet mogelijk zonder groter thermisch verliesoppervlak. Het upgraden van laag-energetisch naar passief lijkt ook niet mogelijk zonder de globale isolatiediktes van heel het project aan te passen. Dit wordt terug opgepikt met Daidalos
11 Er bestaat onduidelijkheid rond de uitwisseling van plannen tussen S+F en AAA. Brutopia gaat ervan uit dat er een vlotte overdracht van informatie en plannen tot stand zal komen tussen beide architectenbureau’s.
12 De saneringsmaatregelen voorgesteld door ABO-consult (Julie Anderson) stuiten op weerstand bij het BIM (IBGE). Dit wordt verder opgevolgd.
Advertisements

Entry filed under: Architecture.

Permis d’urbanisme signé! Verslag algemene vergadering, 3/02/10

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


About Us

A new way to live in the city for a group of about 80 Brutopians. A project to build together in an economical and ecological way.

Looking for a GREEN office?

Categories

Recent Posts

hits counter
February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

%d bloggers like this: