22/09/2010 om 11u bij Brutopia: Cohousing, een creatieve oplossing voor hedendaagse problemen

September 19, 2010 at 6:31 pm Leave a comment

Joost komt, Benoit waarschijnlijk ook, wie nog?

De officiële uitnodiging van Groen! voor de persconferentie op onze terreinen:

Om wonen in Vlaanderen opnieuw betaalbaar te maken en nieuwe vormen van samenleven te stimuleren die passen bij de huidige demografische trends, zijn creatieve oplossingen nodig. Eén van oplossingen heet cohousing. Bij een cohousing-project delen enkele gezinnen en/of individuen een woonst waarin private delen worden gecombineerd met gemeenschappelijke ruimten (binnen of buiten).

De voordelen zijn legio: compacter wonen, een lager energieverbruik en een sociale plus voor kwetsbare groepen als alleenstaande ouders en senioren. Vooral in Nederland en Scandinavië is cohousing nu al een succes. In Vlaanderen tonen veel mensen interesse voor het idee om te gaan ‘samenhuizen’ maar slechts één op tien initiatieven raakt uiteindelijk gerealiseerd. Een belangrijke reden voor het mislukken is het feit dat onze wet- en regelgeving helemaal gestoeld is op de klassieke éénsgezinswoning. Daar wil Groen! wat aan doen.

Vlaams parlementslid Mieke Vogels en Samenhuizen vzw nodigen de pers van harte uit op een persconferentie waarbij u een stand van zaken krijgt van het Vlaams en Brussels beleid op vlak van ‘cohousing’ en wat er moet gebeuren om ook in Vlaanderen ‘cohousing’ van de grond te krijgen. De pers krijgt ook de kans om een echt project te bezoeken en beelden te schieten. Na de persconferentie biedt Mieke Vogels u een lunch aan in het kunstencentrum Wiels.

PROGRAMMA

11u Presentatie van het rapport ‘Samenhuizen in België: waar staan we, waar gaan we?’  door Luc Jonckheere van Samenhuizen vzw. Onderzoek uitgevoerd met steun van het Luchtkasteelfonds van de Koning Boudewijnstichting.

11u15 Toelichting bij het voorstel van decreet voor het oprichten van een ‘Fonds voor Gemeenschappelijk Wonen’, dat cohousingprojecten moet helpen financieren door Mieke Vogels, Vlaams volksvertegenwoordiger Groen!

11u30 Cohousen en het Brussels beleid: een voorbeeld voor Vlaanderen? door Bruno De Lille, Brussels staatssecretaris Groen!

11u40 Rondleiding op de site van Brutopia, cohousingproject voor een bonte mix van 29 gezinnen, door o.a. Joost Vandecasteele

12u00 Broodjeslunch in Wiels (op wandelafstand)

Praktisch

Woensdag 22 september om 11u

BRUTOPIA, Van Volxemlaan 387-389, 1190 Brussel (Vorst)

Alle info via Marij Preneel, 0495/53.15.04

marij.preneel [@]groen.be

Entry filed under: Uncategorized.

SALON VALÉRIANE – SALON DES PRODUITS BIOLOGIQUES Brutopia rules!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


About Us

A new way to live in the city for a group of about 80 Brutopians. A project to build together in an economical and ecological way.

Looking for a GREEN office?

Categories

Recent Posts

hits counter
September 2010
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

%d bloggers like this: